sobota, 13 kwietnia 2013

Masa solna - tutorial :-)




Witamy!

Przedstawiamy Wam obiecany tutorial o tworzeniu masy solnej :-)

Do przygotowania masy solnej będą potrzebne:
 1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. soli
0,5 szkl. skrobi ziemniaczanej
Od 0,5 do 1 szkl. wody (w zależności od plastyczności masy)
1 łyżka oleju




Nie zmylcie się ilością skrobi ziemniaczanej i oleju w szklankach. Należy dodać tyle, 
ile jest w przepisie powyżej.




Mąkę, sól i skrobię należy wsypać do miski.







Mieszamy dłonią delikatnie, a następnie wlewamy po trochu wodę. Łączymy składniki .





Podczas łączenia składników należy dodać łyżkę oleju.




Starannie mieszamy składniki tak, aby nic nie zostało w misce, a połączyło się w masę.






Tak połączone składniki wyrabiamy przez ok. 10 minut.





Otrzymujemy gładką, plastyczną masę :-)






WAŻNE WSKAZÓWKI!!!!!!
  • Ilość dodawanej wody jest zależna od gatunku mąki; jeżeli ilość dodawanej wody musi być większa dwukrotnie niż w przepisie oznacza to, że nie nadaje się ona do wyrobu masy.
  • Jeśli masa wymaga więcej wody, oznacza to, że podczas pieczenia modele mogą pękać.
  • Podczas wykonywania modeli resztę masy należy przechowywać pod przykryciem, aby zabezpieczyć ją przed wysychaniem.
  • Część masy, której się nie zużyło, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu – zachowuje świeżość przez kilka dni.
  • Żeby masa solna nie przyklejała się w czasie wałkowania i formowania w pożądane kształty, deseczkę, na której pracujemy najlepiej wyłożyć folią aluminiową.



Gdy już przystąpicie do modelowania masy:
  • Poszczególne elementy podczas łączenia ze sobą należy lekko zwilżyć w miejscu łączenia.
  • Do wypełnienia grubych elementów najlepiej jest użyć zmiętej folii aluminiowej.
  • Masę solną można podczas ugniatania zabarwić na dowolny kolor dodając pigmentu, ewentualnie barwnika spożywczego.
  • Masę można również zabarwić używając naturalnych produktów takich jak: kakao, cynamon, kurkuma, papryka.
  • Podczas wykonywania modeli można używać przeróżnych narzędzi do ozdabiania (nożyczki, patyczki, grzebień, nożyki, wyciskacz do czosnku – znakomity do wyrobu włosów).
  • Możemy ozdobić nasze figurki odciskając w masie solnej, ręcznie lub przy pomocy wałka, różne przedmioty (materiały z grubym splotem, liście z mocno zaznaczonymi nerwami, guziki i wszystko inne co tylko przyjdzie nam do głowy).
  • Do usztywnienia wysokich modeli można robić podpórki (z tektury, drutu, deseczek).
  • Wysuszone modele można pomalować farbami (akrylowe, tempery, itp.) i polakierować bezbarwnym lakierem.
  • Nie należy wyrzucać resztek wysuszonego ciasta, ponieważ mogą się one przydać do wykonania spoiwa używanego w celu naprawy uszkodzonego modelu; w tym celu okruchy należy utłuc np. w moździerzu na proszek i dodać wody tyle aby powstała rzadka masa; otrzymaną masą można łatwo posklejać uszkodzenia.
  • Suszenie na powietrzu jest bezpieczne dla modeli, ale niestety trwa bardzo długo.
  • W piecyku gazowym suszenie powinno odbywać się w bardzo niskiej temperaturze (początkowo 50 – 70 stopni C), najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach (gaz charakteryzuje się wysokim stopniem wilgotności).
  • Można suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura około 75 stopni C).
  • Kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do suszenia modeli.
  • Lepiej kłaść modele na srebrną blachę, czarne bardziej się nagrzewają i w tym przypadku należy bardziej obniżyć temperaturę.
  • Na koniec suszenia można model przyrumienić co daje ciekawy efekt, w tym celu należy podwyższyć temperaturę do około 200 stopni C i pilnować aby modele nie przypaliły się; części modelu, które powinny pozostać białe należy przed podwyższeniem temperatury przykryć folią aluminiową.
  • Im wolniej będzie się tworzyła skorupka na modelu, tym mniejsze prawdopodobieństwo popękania



Niedługo zobaczycie efekty przygotowanej przed chwilą masy solnej ;) 

Życzymy powodzenia!!!

Jeśli macie jakieś pytania, chętnie odpowiemy w komentarzach.

Pozdrawiamy,



- pasjoholiczki



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...